Jossan bloggar om vad djuren ska äta

Jag var inne på Facebook för en stund sen och hittade ett inlägg som delats i barf gruppen jag är med i. Bloggens adress är havshunden.wordpress.com och heter ”Välkommen hem till Jossan, Sanne och Nikki”. Det senaste inlägget handlar nämligen om barf, eller snarare vad djur är utformade till att äta, och eftersom jag har längtat efter att skriva mer om barf så tänkte jag blogga om detta.

Anledningen till att alla djur på jorden behöver äta är för att förse kroppen med energi och byggstenar att bygga upp kroppen med. Energin behövs förenklat för att använda byggstenarna samt att hålla igång alla kroppens utsöndrande och motoriska processer. Det blir alltså i slutändan två produkter av vad vi stoppar i oss, energi och byggmateriel.

Citatet ovan är hämtat från hennes inlägg, och jag håller med. Alla levande varelser behöver ju äta för att få i sig energi och byggga upp kroppen så att den fungerar. Stoppar vi däremot i oss fel saker så blir vi också sjuka. Hundar är köttätare och dem ska äta kött. Inget annat, egentligen i min mening. Vissa som barfar fyller ut lite med grönsaker och det är ok för min del. Jag hoppas på att jag kommer slippa göra det och om jag ”fyller ut” med något till Anton senare så lär det förmodligen vara mejeriprodukter eller exempelvis jordnötssmör. Mejeriprodukter kanske jag lägger till då jag nyligen fått reda på att det kan räknas som ”flytande kött” enligt en läkare som (för oss människor) tycker att man ska äta vegansk och stärkelserik mat, och då kan ju mejeriprodukter passa bättre för hundar eftersom det är en animalisk produkt.

Hundar ska inte ha kolhydrater och Jossan skriver mer om varför i sitt inlägg, och det är därför som det är så ”fel” med att ge en hund torrfoder. Hon skriver också om hur rätt typ av foder påverkar hundars höfter. Hennes hund Nikki har hon barfat sen hon fick hem henne vid 3 månaders ålder och hon har höfter A, medan hennes föräldrar har B höfter. Huruvida kosten påverkar detta har blandade meningar på sociala medier, men jag själv tror absolut på att det har en betydelse att få en sån frisk hund som möjligt och att det även kan hjälpa till att ”rätta till” fel som hunden annars skulle ha fått. Det jag menar är att ju mer näring kroppen får, desto lättare kan den hantera sjukdomar och på så vis minska risken för att utveckla fel eller andra negativa saker för hälsan.

Det var i alla fall ett bra inlägg och jag hoppas att jag ser fler sådana i fortsättningen.

Vad är dina åsikter om vad djur ska äta, och särskilt hundar? Hade du gett jordnötssmör och/eller mejeriprodukter och kanske grönsaker med? Kommentera gärna.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

5 kommentarer

 1. Att hunden får rätt foder under sin uppväxt är viktigt, men eftersom din blog handlar om hd, finns det andra viktiga faktorer som kan orsaka hd.
  Tuffa lekar med andra hundar, för mycket motion etc.

  1. Ja det har du alldeles rätt i också. Jag har bloggat om det tidigare litegrann och ska gå in på det mera senare. Det finns många aspekter på vad som påverkar hundens hälsa och välmående.

 2. Hundar är allätare faktiskt så varierad kost är inte fel,nyttigt faktiskt men man ska ju absolut inte ge dom vadsomhelst ex choklad,nötter osv men de jag menar är att kött är inte allt i kostcirkeln för hundar 🙂

  1. Först och främst – tack för din kommentar!
   Vi har alla olika uppfattningar om det där, men du har rätt i att hundar inte ska äta choklad och sånt. Det är ju livsfarligt!
   Hundar vad jag vet är ju köttätare pga hur deras anatomi är uppbyggd. De har exempelvis vassa tänder, gjorda för att slita av köttet från ben, korta tarmar och väldigt mycket mer magsyra än oss människor för att lättare bryta ner kött och deras käkar sitter ju fast och kan inte flyttas åt olika håll (eller hur man nu beskriver det). Visst äter hundar lite vegetabiliskt, men det är en sån otroligt liten mängd att den knappt bör räknas. Tyvärr har jag inga forskningsstudier direkt att länka till, men det finns gott om information online om det hela. Tids nog så ska jag leta upp mer om det här.

   Tack återigen för din kommentar och välkommen åter!

Kommentera gärna, det blir så mycket roligare att blogga då! <3

%d bloggare gillar detta: